Hoe werkt de recycling van plastic verpakkingsafval?

Na inzameling komen de plastic verpakkingen terecht bij een overslagstation in (de buurt van) je gemeente. Hier wordt het materiaal gewogen en gecontroleerd op kwaliteit. Daarna wordt het materiaal zoveel mogelijk samengeperst, voordat het wordt vervoerd naar een sorteerinstallatie. Daar worden de plastic verpakkingen losgeschud en ontdaan van vervuiling en andere materialen zoals metaal en papier. Hierna worden ze uitgesorteerd op soort plastic. (Bekijk hier een filmpje over de sorteerinstallatie in Rotterdam.) 

Elk soort plastic wordt apart in balen geperst en aangeboden aan recyclers voor verdere verwerking. Het plastic wordt dan tot snippers vermalen, gereinigd en samengesmolten tot nieuwe grondstof. Daarvan worden korrels gemaakt (granulaat). Hiervan worden nieuwe verpakkingen en producten gemaakt, zoals jerrycans, bloempotten, speelgoed en tuinstoelen. Ook worden er materialen voor in huizen- en wegenbouw van gemaakt zoals leidingen en buizen. Dashboards, deurpanelen en ander kunststof onderdelen in auto's worden ook steeds vaker van gerecyled materiaal gemaakt.

Download hier onze infographic.

Lesboekje Plastic Power
In het lesboekje Plastic Power leren de leerlingen alles over het hoe en waarom van het scheiden van plastic afval. Daarnaast wordt specifieke aandacht besteed aan het materiaal plastic. De leerlingen krijgen bijvoorbeeld een indruk van hoe plastic wordt gemaakt, welke verschillende soorten plastic er zijn en wat je zoal van plastic kunt maken. Het lespakket bestaat uit een leerlingenboekje dat is bedoeld voor leerlingen uit groep 5 en 6 van de basisschool. 

Download het lesboekje hier.