Ik glasbak, jij glasbakt

Glas is een unieke materiaalsoort: glas dat van scherven is gemaakt, heeft net zo’n hoge kwaliteit als glas dat van natuurlijke grondstoffen is gemaakt. Met de hoge  recycling van glasbakglas wordt dus flink bespaart op kalk, zand en soda. En glas kun je oneindig recyclen. Wil je weten hoe dat werkt? Bekijk deze infographic.

Ondanks het feit dat de burger in Nederland de glasbak van oudsher goed weet te vinden, zamelen we in Nederland met 86% nog niet de wettelijke 90% in. Daarom heeft het Afvalfonds Verpakkingen in 2016 het Actieplan Glas opgesteld om de doelstelling van 90% glasrecycling te behalen. De resultaten van het Actieplan Glas zijn zichtbaar gemaakt in deze infographic.

Om de glasinzameling een extra impuls te geven werd in 2018 het 40-jarig jubileum van de glasbak groots gevierd. Met een landelijke campagne werd de glasbak en het belang van glasinzameling in het zonnetje gezet. Lokaal haakten gemeenten aan met de campagne toolkit die ter beschikking is gesteld. Het jubileumjaar werd afgesloten met een feestdagencampagne.