Het Afvalfonds in Beeld

Een portret van de bevlogen Paul
Paul werkt (onder andere) als business analist bij Stichting Afvalfonds verpakkingen. Hij is niet alleen in het bezit van een ‘wiskundeknobbel’, maar ook trotse eigenaar van een ‘talenknobbel’. Een combinatie die je niet vaak tegenkomt. Kortom, een mooie aanleiding om Paul het spreekwoordelijke hemd van het lijft te vragen.

Hoe het begon
Nadat Paul zijn studie International Business te Tilburg succesvol afrondde was het tijd om aan de slag te gaan bij de Nederlands-Duitse KvK ten behoeve van handelsbevordering. Hier kwam zijn talent voor taal goed van pas. “Ik ben eigenlijk zolang ik mij kan herinneren internationaal georiënteerd geweest. Doordat ik ben opgegroeid vlakbij de grens sprak ik van jongs af aan al een aardig woordje Duits. Ik vind andere talen spreken ook gewoon leuk.”

Door zijn werk was de interesse voor verpakkingen als snel gewekt. Paul maakte dan ook de overstap naar Nedvang (2008) en later Stichting Afvalfonds Verpakkingen (2016). “Ik werd in 2008 gevraagd of ik business analist bij Nedvang wilde worden, dit nadat mijn CV was opgemerkt die ik in eerste instantie voor een andere functie binnen Nedvang had ingediend, ik was eigenlijk meteen enthousiast.”

Nu werkt Paul met zichtbaar plezier als sr. business analist én als International Relations Manager bij Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Zijn rol binnen deze uitdagende functies? “Als Business analist ben ik eigenlijk de keeper van de organisatie, zie ik afwijkingen bij aangiftes, kloppen cijfers toch niet helemaal of komen er veel vragen boven dan deel ik deze bevindingen met het team.”

Als International Relations Manager steekt hij zijn ‘voelsprieten’ juist naar buiten en verkent hij de (aankomende) regels en wetten vanuit Europa. “Ik check dossiers op feitenlijkheden, stel vragen en benoem optimalisaties zodat de (toekomstige) Europese wetgeving  aansluit op de Nederlandse markt. Ik hou alles in de gaten wat er ‘broeit’ en werk uit wat voor impact dat mogelijk heeft op ons, op Nederland. Zo voed ik onder andere onze algemeen directeur Hester met informatie waarmee zij haar strategie continu kan blijven optimaliseren.”

Een flinke tijd met deze mate van bevlogenheid werken, dan kan het bijna niet anders dan dat je er veel energie van krijgt. “Ik vind het leuk en bijzonder om een positieve impact te kunnen maken. Verduurzaming, verbetering van het recycleproces en de wereld een beetje mooier maken, daar doe ik het voor. De combinatie van idealisme, analyse en een feitelijke blik, daar krijg ik energie van.” Dat er uitdagingen zijn rondom (plastic) recycling is geen geheim. Alleen samen met de hele keten is het mogelijk om de steeds ambitieuzer wordende doelstellingen te realiseren. “Het is en blijft een complex speelveld, alle schakels in de keten moeten toekomstgericht handelen, het is tijd voor actie,” aldus Paul.

Een blik vooruit
“We staan aan de vooravond van impactvolle veranderingen. Het is tijd om te handelen, alleen door als keten samen te werken komt een circulaire economie in beeld.” Suggesties om een stap dichterbij de zo gewenste circulaire economie te komen heeft Paul ook: “Ik zie wel toekomst in het verder uitbreiden van tariefdifferentiatie. Zo creëren we een positieve prijsprikkel voor producenten om nog verder te verduurzamen." Er zijn nog stappen te zetten en samen gaan we die graag maken “De koers is uitgezet en het doel is duidelijk. Samen gaan we ervoor!”