Uw verpakkingenadministratie

Voor producenten en importeurs is het belangrijk een verpakkingenadministratie bij te houden. Elk bedrijf dat verpakkingen op de Nederlandse markt brengt, moet kunnen aantonen wat hiervan het gewicht is en uit welke materialen die bestaan.

De twee hoofdelementen van zo’n administratie zijn: 

  • de materiaalsoort(en) van de verpakkingen en;
  • het gewicht van de verpakkingen, per materiaalsoort. 

Het gaat erom dat u weet uit welke materialen de verpakkingen bestaan. In geval van een samengestelde verpakking moet elke component aangegeven worden bij de juiste materiaalsoort. Vaak kan de samenstelling van de verpakking worden achterhaald door navraag te doen bij de leverancier. U kunt zich ook richten tot het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) waar veel kennis is op het gebied van verpakkingsmaterialen.

Bedrijfsbezoek
De accountmanagers van het Afvalfonds Verpakkingen kunnen u meer vertellen over het belang van het opstellen van een verpakkingenadministratie. Het vergemakkelijkt niet alleen uw opgaaf en aangifte maar het geeft u ook inzicht in de kosten van de verpakkingen waarover een afvalbeheersbijdrage betaald moet worden. De netto kosten van een bepaalde verpakking voor uw bedrijf worden hierdoor duidelijker. 

Wilt u weten hoe u meer uit uw verpakkingenadministratie kunt halen? Neemt u dan gerust contact met ons op voor een afspraak met één van onze accountmanagers.