Recyclinglogo's

Door de jaren heen heeft de consument steeds meer mogelijkheden gekregen om afval te scheiden. Dit heeft het weggooien van verpakkingen ingewikkelder gemaakt, want wat hoort waar?

Als verpakkingen na gebruik in de juiste zak of bak worden gegooid, kunnen ze zo optimaal mogelijk worden verwerkt en gerecycled. Een icoon op de verpakking kan de consument wegwijs maken.

Weggooiwijzer
De Weggooiwijzer bestaat uit een serie iconen die bedrijven op verpakkingen kunnen plaatsen om consumenten hierbij te helpen. De iconen geven aan tot welke categorie afval de verschillende onderdelen van een verpakking behoren. Er zijn vier basisiconen ontwikkeld voor glas, papier, plastic en restafval. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) geeft bedrijven informatie over de (toepassing van de) Weggooiwijzer en ondersteunt hen waar nodig met kennis over verpakkingsmaterialen.

Op de website van Stichting Proloog kunt u de logo's en symbolen downloaden en een gebruiksovereenkomst voor het Plastic Heroes-logo aanvragen.

U vindt hier de PDF van de Weggooiwijzer van het KIDV.

Het 'Groene punt-symbool'
Dit symbool wordt internationaal gebruikt, maar niet in Nederland. Het geeft aan dat een onderneming die een verpakt product op de markt brengt, een financiële bijdrage betaalt voor de inzameling, sortering en recycling van verpakkingen. Het symbool is dus geen recyclinglogo, maar een financieringslogo. In Nederland wordt gebruik van het symbool daarom afgeraden. Lees de uitgebreide uitlegrichtlijnen.